24 mars - 22 april 2020 Groendets månvarv

Vårdagjämningen har passerat, dagarna är längre än nätterna och det kryllar av liv i naturen. Gå ut i den spirande grönskan, andas och ta in sol, klappa ett träd och be det hjälpa dig att vara rotad. Att låta sig fyllas av naturen liv och växtkraft är ett effektivt sätt att skapa distans till panikrubrikerna.
Eftersom rekomendationer och restriktioner på grund av pandemin ändras vet jag inte om vårsvetten blir av. Vill du anmäla dig (senast 2 april) går det bra men låt bli att betala anmälningsavgift ifall jag blir tvungen att ställa in.

Att det industriella jordbruket belastar miljön är väl ingen obekant. Men att det dessutom är synnerligen ineffektivt är nog inte lika känt. Så här skriver Vandana Shiva:

“Tre fjärdedelar av de totala jordbruksmarkerna används av det industriella jordbruk som är baserat på fossila bränslen och hög användning av kemiska produkter för monokulturer – samtidigt som dessa odlingar bara producerar 30 procent av den mat vi äter. Detta medan de små jordbruk som bedrivs på 25 procent av de totala jordbruksmarkerna producerar övriga 70 procent av maten.”

Ett längre sammandrag av artikeln Låt jorden lösa problemen med hunger och klimat finns i Tidningen Syre. Orginalartikeln We need biodiversity-based agriculture to solve the climate crisis är publicerad i Truthout.

Detta månvar väljer jag att lyfta fram Fötter och rötter – kontakt med vårt vilda jag.